Intenzív szakmai párbeszédekkel zajlott le az I. Magyar-Marokkói Egyetemi Fórum 2019. november 26-án

A Marokkói Királyság és Magyarország erősödő felsőoktatási együttműködései keretében érkezett hazánkba Driss Ouaouicha, marokkói felsőoktatási és tudományos-kutatási delegált miniszter egy tizenöt fős rektori delegáció kíséretében. A látogatáshoz kapcsolódóan, közel 100 fő részvételével valósult meg a Magyar Rektori Konferencia szervezésében az I. Magyar-Marokkói Egyetemi Fórum, melynek az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem Tükör terme adott otthont.

 

A fórum résztvevőit a házigazda egyetem rektora után Dr. Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár köszöntötte, melyet Driss Ouaouicha miniszter úr marokkói felsőoktatásról átfogó képet nyújtó, nemzetközi összehasonlításokkal is alátámasztott előadása követett.  Az előadás élénk szakmai párbeszédet generált a fórumon résztvevő, Magyarországon tanuló marokkói hallgatók és a Miniszter úr között. A marokkói felsőoktatási rendszerbe a továbbiakban Yahia Boughaleb, az Université Chouaib Doukkali d’El Jadida elnöke és Mostapha Bousmina, az Université Euro-Méditerranéenne de Fès elnöke adott betekintést az aktuális kihívások, a felsőoktatási jövőkép és a kapcsolódó intézkedések bemutatásával.   Az elmondottakat Józsa János, az MRK elnöke a magyar felsőoktatás nemzetköziesítésének releváns elemeivel egészítette ki. A prezentációkat követő öt-hét fős parallel beszélgetések marokkói és magyar egyetemek közvetlen kapcsolatépítését, valamint a marokkói és magyar diákok kérdéseinek tisztázását tették lehetővé.

 

Az I. Magyar-Marokkói Egyetemi Fórum a marokkói delegációtagok, a magyar intézményi képviselők és a diákok visszajelzése szerint is eredményesen járult hozzá a marokkói-magyar egyetemi kapcsolatok tovább fejlesztéséhez.

 

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?