Plenáris ülést tartott a Magyar Rektori Konferencia az Andrássy Egyetemen

2019. május 15-én tartotta plenáris ülését az MRK. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen megtartott tanácskozáson a szavazásokon túl szakmai kérdésekben is tájékoztatást hallhattak az egyetemek és főiskolák képviselői.

 

Foto: Deák Fanni, Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem

 

Dietmar Meyer házigazda rektor köszöntőjét követően Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese és kollégája, Veres Edit főosztályvezető mutatták be a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) statisztikáiban rejlő elemzési lehetőségeket, amelyeket intézményekre lebontva is el tudnak készíteni. Az Oktatási Hivatal munkatársait követően Derényi András ismertette az MRK Kreditelismerési munkacsoportja által készített jelentés főbb elemeit és megállapításait a kreditelismerés javításának lehetőségeiről, amelyet Kovács István Vilmos (BCE) és Kovács László (KJE) munkacsoport-tagok intézményi szempontú észrevételei egészítettek ki.

 

Az előadásokat követően több szavazás is lezajlott az ülésen. Először az MRK 2018. évi beszámolója és 2019. évi költségvetése került elfogadásra, majd a Felsőoktatási Tervezési Testület MRK-s delegáltját választotta meg a plénum Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorának személyében. A plénum egyhangúlag létrehozta az MRK Kutatási-Innovációs Bizottságát, valamint a Gyakorlatorientált Képzések Bizottságát.

 

Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese az Új Nemzeti Kiválóság Program sajátosságairól tartott előadást a plénum résztvevői számára.

 

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Honvédelmi Sportszövetség is megállapodást készített elő a Magyar Rektori Konferenciával, így az elnökök, Tőrös Szilárd (FDSZ), valamint Simicskó István (HS) a plenáris ülés során ünnepélyes keretek között írta alá a megállapodást Józsa János elnök úrral.

 

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke a közeljövő sporteseményeiről tájékoztatta a rektorokat. Az ülést Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár (EMMI) zárta, s előadásában felvázolta az „Irány az egyetem!” program lényeges elemeit, amellyel a 2020 előtt érettségizett leendő egyetemistákat készítenék fel az emelt szintű érettségi követelményeire.

 

A plenáris ülést követően a EURASHE közgyűlésének és nemzetközi konferenciájának megnyitóján köszöntők és könyvbemutató fogadta a vendégeket.

 

A plénumon elhangzott előadások az alábbiakban letölthetőek:

Derényi András előadása

Szabó István előadása

 

 

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?