Megrendezésre került az első Szlovák-Magyar Rektori Fórum

A Szlovák Rektori Konferencia (SRK) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közös felsőoktatási fórumot tartott Eperjesen, az Evangélikus Kollégium épületében 2018. október 11-én. A két rektori konferencia találkozásának legfontosabb célkitűzései a szlovák és a magyar egyetemek közötti kapcsolatok bővítése és továbbfejlesztése, továbbá a két ország közötti oktatási és kutatási együttműködés elmélyítése voltak.

 

A rendezvényt Dr. Marek Šmid, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke és Dr. Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke nyitották meg, majd köszöntőbeszédet tartott Peter Krajňák, a szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sport Minisztérium oktatásügyi államtitkára és Dr. Horváth Zita, az EMMI  felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, valamint Haraszti Attila kassai főkonzul.

 

Az ülés tájékoztató előadásokkal folytatódott, amelyek során részletes bemutatásra került mindkét rektori konferencia szervezeti felépítése és tevékenysége, a szlovák és a magyar felsőoktatás rendszere, az egyetemeket érintő aktualitások, kihívások és eredmények a törvénykezés, a kutatás, a nemzetközi kapcsolatok és autonómia területén.

 

Az első Szlovák-Magyar Rektori Fórum zárásaként a felek által elfogadásra került egy közös állásfoglalás, amely hangsúlyt helyez a felsőoktatás kulturális és társadalmi értékeire és az innovációs törekvésekre, tovább megerősíti a két ország közötti erőteljesebb együttműködési szándékot.

 

Allasfoglalas_hu

Allasfoglalas_sk

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?