130 felsőoktatási vezető és a két ország magas szintű kormányzati képviselői részvételével valósult meg a II. Magyar-Vietnami Rektori Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2018. szeptember 11-én

A konferenciát magyar részről megnyitó Varga Mihály miniszterelnök-helyettes a két ország közötti oktatási kapcsolatokról beszélve kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon mintegy háromezer vietnámi hallgató végzett, és ez jelzése annak, hogy a magyar felsőoktatás világszerte versenyképes és keresett oktatási lehetőséget biztosít. Varga Mihály kitért a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram megújítására is, melynek jóvoltából az eddigieknél is több vietnámi hallgató kapcsolódhat be a magyarországi felsőoktatásba. A közelmúltban 200 főre emelt Stipendium Hungaricum kvótakeretet és annak felosztását a 2019-2021 időszakra vonatkozó Magyar-Vietnámi Oktatási Együttműködési Program rögzíti, amit Phung Xuan Nha vietnámi oktatási és képzési miniszter és Dr. Bódis József oktatási államtitkár a konferencia során bilaterális tárgyalás keretében írt alá.

A fórumot vietnámi oldalról megtisztelte jelenlétével Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy országa kiemelten kezeli az oktatás-képzés ügyét és a szektorban nagy figyelmet fordítanak a nemzetközi együttműködésekre. A vietnámi-magyar felsőoktatási együttműködések egyre intenzívebbé válását igazolja az is, hogy míg a 2014-ben első alkalommal Hanoiban megrendezett Vietnámi-Magyar Rektori Konferencián két együttműködési megállapodás került aláírásra, addig az idei eseményen 33 vietnámi és 27 magyar egyetem felsővezetője összesen 13 együttműködési megállapodást kötött.  A két ország együttműködésének átfogó céljainak ismertetését követően vietnámi és magyar egyetemek rektorai mutatták be nemzetköziesítési tevékenységeiket a konferencia második felében.

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?