V4 Rektori Konferenciák Fórumát szervezett az MRK

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Magyarország V4 elnöksége keretében egy közös, a visegrádi négyek országainak intézményeit összefogó nemzetközi rektori konferenciát szervezett Budapesten 2018. május 17-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Az esemény lehetőséget adott a négy ország közötti kulturális és oktatási kapcsolatok elmélyítésére, a cseh, lengyel, szlovák és magyar intézmények között meglévő együttműködések megerősítésére, valamint új együttműködési lehetőségek feltárására.

 

A Budapesti Gazdasági Egyetemen szervezett konferencián közel százhúsz egyetemi vezető, résztvevő képviselte a V4 országokat.

 

A rendezvényt Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg, köszöntő beszédet mondott Prof. Bódis József, az MRK elnöke és Prof. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora. A konferencia az úgynevezett Elosztott kiválóság (Distributed excellence) koncepciójának bemutatásával folytatódott: prezentációk és panelbeszélgetések során a régió felsőoktatási szakértői nemzeti és nemzetközi példákon keresztül ismertették a kutatás, fejlesztés és innováció legfrissebb eredményeit, valamint a V4 országok további fejlesztési lehetőségeit.

 

A konferencia délutáni párhuzamos szekciói négy témában négy magyar felsőoktatási intézményben zajlanak: Az egyetemek külső és belső irányítási és vezetési rendszere a V4 országokban (Budapesti Corvinus Egyetem), V4 országok magán felsőoktatási intézményeinek szerepe, relevanciája és felelőssége (Zsigmond Király Egyetem), Gazdaságtudományi képzések együttműködési lehetőségei a 21. században a V4 országokban (Budapesti Gazdasági Egyetem), művészeti egyetemek együttműködési lehetőségei a 21. században a v4 országokban (Magyar Képzőművészeti Egyetem).

 

A konferencia fő célja, hogy a visegrádi országok felsőoktatási együttműködésének további lehetőségeit megalapozza, új lendületet adva a közös képzési és kutatási programok kialakításának, az oktatók, hallgatók, és kutatók cseréjének, valamint különböző regionális együttműködési programok fejlesztésének.

 

Prof. Bódis József köszöntő beszéde a V4 Rektori Konferenciák Fórumán

 

Előadások:

Prof. Balázs Heidrich (Hungary)_Budapest Business School

Prof. László Gulácsi (Hungary)_National reflections and moderated discussion on the “Distributed Excellence” concept

Prof. Tomáš Zima (Czechia)_National reflections and moderated discussion on the “Distributed Excellence” concept

Dr. habil. Tibor Alpár (Hungary)_Latest achievements in ResearchDevelopmentInnovation (RDI) and the ways of further improvement in V4 countries

Prof. Vince Ördög (Hungary)_Latest achievements in ResearchDevelopmentInnovation (RDI) and the ways of further improvement in V4 countries

Prof. Zoltán Horváth (Hungary)_Latest achievements in ResearchDevelopmentInnovation (RDI) and the ways of further improvement in V4 countries.pptx

Prof. Marek Tukiendorf (Poland)_Development opportunities of the V4 scholarship system and other financial resources

Dr. János Hárskuti (Hungary)_King Sigismund University

Dr. László Kovács (Hungary)_An example for role, relevance and responsibilities of private HEI in Hungary

Dr. Gábor Király_V4 business school cooperation opportunities in the 21st century

Professor Zita Zoltay Paprika Ph.D (Hungary)_V4 business school cooperation opportunities in the 21st century

Dr. Lilla Kakuk (Slovakia), Visegrad Fund office_Financial resources for V4 projects

 

 

Képek:

 

V4 Rektori konferenciák Fóruma a Budapesti Gazdasági Egyetemen

 

 

 

Budapest, 2018. május 17.

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?