Kazah-Magyar Rektori Fórumot tartott az MRK a Budapesti Corvinus Egyetemen

A Kazah Nagykövetség és a Magyar Rektori Konferencia szervezésében 24 kazah és 25 magyar egyetem rektorának részvételével valósult meg az 1. Kazah-Magyar Rektori Fórum 2018. február 28-án a Budapesti Corvinus Egyetemen.  A rendezvényt Dr. Kairat Abdrakhmanov, a Kazah Köztársaság külügyminisztere nyitotta meg az elmúlt évtizedek kazah fejlesztéseinek felvázolásával.  A Fórumot megtisztelte jelenlétével Bibigul Asylova, a Kazah Köztársaság oktatási és tudományos miniszterhelyettese is, aki pedig a kazah oktatás-fejlesztési programok bemutatására fókuszált beszédében.

 

A két ország felsőoktatási rendszereinek átfogó ismertetését követően, az egyetemek képviselői a kazah-magyar együttműködések konkrét lehetőségeire: a hallgatói mobilitásra, az ösztöndíjprogramokra és az egyéb nemzetköziesítési kezdeményezésekre mutattak rá előadásaikban.

 

A további együttműködési lehetőségek jogi keretét 8 kazah és 8 magyar egyetem 12 együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásával teremtette meg a Fórumon, valamint együttműködési keretszerződést írt alá az eseményen a Kazah Rektori Tanács elnöke, Dr. Yerlan Sydykov és a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Dr. Bódis József is a két ország közötti felsőoktatási együttműködések kialakításának elősegítésére.  Az aláírási ceremónia Dr. Yerlan Sydykov és Dr. Bódis József ünnepélyes ajándékátadásával zárult.  A Fórum másnapján több magyar egyetemen került sor intézménylátogatásra, amelynek keretében bilaterális egyeztetéseket is folytattak együttműködéseik konkrét tartalmának tárgyában.

 

Budapest, 2018. március 2.

 

Akhmetov Berik, Yessenov university – Education hub for Caspian region

Alpár Tibor László, Soproni Egyetem

Bélik Márton – Kazah-magyar felsőoktatási kapcsolatok

Bódis József – Magyar Felsőoktatás

Csépe Valéria – Új utak a megújuló felsőoktatás minőségbiztosításában

Dubéczi Zoltán – A Magyar Rektori Konferencia és a magyar felsőoktatás nemzetközi dimenziója

Mádai Ferenc, Miskolci Egyetem

Serik Omirbayev, NKSU

Serik Omirbayev, NKSU (orosz nyelven)

Szávai Ferenc – A Kaposvári Egyetem és a kazah egyetemek

Zhasulan Shaimardanov, EKSTU

A résztvevők listája

 

Művelet folyamatban, kérem várjon...Mégse

Elfelejtette jelszavát?